Balanceren op de balk

Afgelopen zomer zat ik aan de buis gekluisterd. Ik zag tijdens de olympische spelen een jong meisje excelleren op de balk. Welverdiend won Sanne Wevers een historisch gouden medaille. Jarenlang heeft ze dag in dag uit op die balk gestaan. Iedere dag maar weer uren trainen en oefen, vallen en opstaan. Iedere keer weer een klein beetje verbeteren en leren van je fouten. Daardoor behoort ze nu tot de absolute wereldtop op dit onderdeel.

Iedere normale sterveling heeft al moeite om lopend, zonder te vallen, de overkant van de balk te halen. Sanne combineert foutloos salto’s, schroeven en pirouettes met de nodige elegantie. Toen ik later onderstaande filmpje zag, ontdekte ik de ontwikkeling die deze sport de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Steeds leren, verbeteren en de onderlinge competitie stuwt de atleten naar een steeds hoger niveau. Deze atleten kiezen een onderdeel uit en weiden daar hun hele leven aan.

In de bouw kunnen we hier echt nog een voorbeeld aan nemen. Traditioneel gezien kiest een bouwer ieder project een nieuw Olympisch onderdeel uit en de eerste keer dat ze deelnemen probeert men meteen een gouden medaille te winnen. Iedereen begrijpt dat dat niet gaat lukken. Specialiseren en de oplossing steeds verder optimaliseren door te leren van fouten is echt noodzakelijk. Deze oplossingen moeten wel zo flexibel zijn dat je steeds een nieuwe “wedstrijd” kunt winnen. Conceptaanbieders werken al op deze manier en met het nodige succes. Ik sprak laatst een aanbieder en die hadden, sinds ze 8 jaar geleden met een concept waren begonnen, een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De conceptwoning was technisch veel beter geworden: de energieprestatie is veel beter en waar de gevels eerst nog uit houtskeletbouw met steenstrips bestonden is dat momenteel prefabbeton met bakstenen. De woningen hebben nu gemiddeld minder dan één opleverpunt en de kostprijs is gedaald van 85k acht jaar geleden naar 64k nu. Hiermee komen ze toch echt wel in de buurt van een gouden medaille! En net zoals bij het turnen heeft niet alleen het specialiseren en lerend vermogen hiervoor gezorgd maar ook de onderlinge competitie met andere conceptaanbieders.
Wil je als bouwer ook écht voor een gouden medaille gaan? Ontwikkel dan een goed concept en blijf dit concept steeds optimaliseren. Als opdrachtgevers zorgen voor een goede competitie tussen deze partijen dan kunnen we gezamenlijk echt excelleren.

Reactie schrijven

Commentaren: 0